Volksgezondheid en milieu

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Een andere heffingsgrondslag voor de rioolheffing.

tableCell3

tableCell5

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het instellen van een onderzoek naar de mogelijkheden van een andere heffingsgrondslag voor de rioolheffing.

december 2020

Toelichting

In 2018 startten wij een onderzoek naar de rioolheffing. De uitgangspunten voor een nieuwe vorm van rioolheffing in 2020 zijn op 28 maart 2019 in de gemeenteraad behandeld. Naar aanleiding hiervan is een vervolgonderzoek gestart. Dit vervolgonderzoek richtte zich op een viertal varianten voor rioolheffing. Op 28 mei 2019 is door het college de voorkeur gegeven aan een combinatieheffing. Deze variant sluit het beste aan bij onze bestuurlijke ambitie zoals verwoord in het coalitieakkoord. De gemeenteraad is hierover op 28 mei 2019 middels een brief geïnformeerd.

Een combinatieheffing is een complexere variant dan de huidige vorm van rioolheffing. De combinatieheffing kan op diverse manieren worden uitgevoerd waarbij er verschillende effecten zijn voor zowel eigenaren als gebruikers. Bij de keuze voor een combinatieheffing is een verdere uitwerking daarom onmisbaar. Het is de volgende stap in het proces. Een nieuwe heffingswijze kan daardoor nog niet op 1 januari 2020 ingaan. In 2020 handhaven wij daarom als heffingsmaatstaf de eigenarenheffing op basis van de WOZ-waarde.  

Wat willen we bereiken?

Uitvoeren gemeentelijke taken afvalwater en waterhuishouding

tableCell3

tableCell5

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Uitvoeren Water- en rioleringsplan 2019-2023 en Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland+

doorlopend

Toelichting

Water- en rioleringsplan 2019-2023 (WRP)
Vanuit de wet Milieubeheer en de Waterwet heeft de gemeente een wettelijke zorgplicht voor afvalwater, hemelwater en grondwater. In het WRP is vastgelegd hoe de gemeente invulling geeft aan deze wettelijke zorgplicht. Door het uitvoeren van regulier en groot onderhoud is het functioneren van het rioolstelsel en de rioleringsobjecten geborgd. In die zin draagt de riolering bij aan de bescherming van de volksgezondheid, natuur en milieu en aan de kwaliteit van de leefomgeving.

Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland+ (SAZ+)
In Zeeland werken alle dertien gemeenten, waterschap Scheldestromen en waterbedrijf Evides samen in de Samenwerking (Afval)waterketen Zeeland (SAZ+) voor een doelmatige en toekomstbestendig riool- en waterhuishouding in het stedelijke gebied. De inrichting van de openbare ruimte, riolering, rioolwaterzuivering en drinkwatervoorziening stemmen we op elkaar af en als het mogelijk is voeren we taken gezamenlijk uit. Deze samenwerking zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van de waterketen, een minder kwetsbare organisatie en beperkt de kosten(stijging) voor een toekomstbestendige waterhuishouding.