Volksgezondheid en milieu

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terugdringen van aanbod restafval.

tableCell3

tableCell5

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het genereren van gerichte acties om aanbod van restafval terug te dringen.

doorlopend

Toelichting

Afvalinzameling Terneuzen
We halen afval op bij huishoudens en bedrijven. We zorgen voor gescheiden inzameling van verschillende waardevolle afvalstromen. GFT, papier en restafval halen we gescheiden bij huishoudens op. Op centrale plaatsen in de gemeente staan ondergrondse en bovengrondse containers voor kunststof verpakkingsafval/drankkartons (PD) (tot 1 april 2020), glas en textiel. Dit zorgt voor meerdere gescheiden afvalstromen. Ook kunnen inwoners verschillenden afvalstromen gescheiden aanleveren op de milieustraat in Terneuzen. De afvalstromen voeren we af en storten we op juiste wijze. Indien mogelijk wordt hergebruik of recycling toegepast. We streven continu naar het moderniseren en het verbeteren van de afvalinzameling.

Grondstoffenplan
In december 2018 stelde de gemeenteraad het Grondstoffenplan 2019 vast. In het Grondstoffenplan  onderschrijft de gemeente Terneuzen de VANG-doelstelling (Van Afval Naar Grondstof) uit het Landelijk Afval Beheersplan. We willen een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Ook de generaties na ons hebben dan een mooie plek om te wonen en te werken. We streven daarom naar minder restafval. In 2020 willen we maximaal 100 kilo restafval per inwoner inzamelen.

We willen daarom zoveel mogelijk waardevolle afvalstromen uit het restafval halen. Op basis van resultaten van pilots in 2018, onderzoeken en nieuwe ontwikkelingen is besloten om vanaf 1 april 2020 onze plastic en drankenkartons (PD) weer samen met het restafval in te zamelen . De nascheidingsinstallatie van de Afvalverbranding Rijnmond haalt het PD uit het restafval. Dit geeft een hogere opbrengst van PD voor recycling. Ook zit er op dit moment nog 40% GFT in het restafval. In mindere mate zijn er ook nog andere waardevolle afvalstromen aanwezig. Via communicatie proberen we inwoners zich hiervan bewust te laten. Door deze bewustwording, ondersteund met acties, willen we zorgen dat  inwoners waardevolle afvalstromen nog beter gescheiden aanbieden. Op die manier willen we ons doel, 100 kg restafval per inwoner, bereiken.

OLAZ
Op het gebied van afvalinzameling werken we samen met de andere Zeeuwse gemeenten. We nemen deel aan de Gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland (OLAZ). Meer informatie hierover staat in de paragraaf Verbonden partijen.