Sociaal domein

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Een klant-en oplossingsgerichte uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

tableCell3

tableCell5

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het realiseren van voorzieningen die voor alle inwoners toegankelijk zijn.

doorlopend

Toelichting

In het kader van de VN-Verdrag Handicap is er een inclusieagenda opgesteld. Hier geven we de komende jaren uitvoering aan. We gaan de komende jaren de fysieke toegankelijkheid van openbare, gemeentelijke gebouwen verbeteren.

Wat willen we bereiken?

Het verkrijgen van inzicht in de behoefte en capaciteit aan welzijnsvoorzieningen.

tableCell3

tableCell5

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het actualiseren van het Masterplan Voorzieningen en het "afwegingskader Welzijns- en sportvoorzieningen, onderdeel welzijnsvoorzieningen.

juli 2020

Toelichting

Het actualiseren van het onderdeel welzijnsvoorzieningen bestaat uit een onderzoek naar de dorps-en buurthuizen binnen onze gemeente.
We willen inzicht verkrijgen in bereik, bezettingsgraad, vraagbehoefte (eventueel in relatie tot landelijk gemiddelde), staat van het gebouw (onderhoud), eigendom en exploitatielasten.
De situatieschets van de ligging in kern en wijk geeft inzicht in de spreiding.
Op basis van het de resultaten van het onderzoek doen we aanbevelingen, met daaraan gekoppeld eventuele financiële consequenties.

tableCell3

tableCell5

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

De kinderboerderij omvormen naar stadsboerderij

december 2021

Toelichting

We streven er naar om eind 2021 het gebied rondom de kinderboerderij door te ontwikkelen tot een maatschappelijke voorziening. Het gaat om een voorziening die ruimte biedt voor ontspanning, vermaak en recreatie voor jong en oud in de gemeente Terneuzen. Deze realiseren we op en om de locatie van de kinderboerderij. We leggen daarbij de nadruk op natuur, milieu (duurzaamheid), dierenwelzijn en een inclusieve samenleving. Met publieke-private samenwerking creëren we meerwaarde voor onze inwoners. We verkennen met de samenwerkingspartners de mogelijkheden om deze publiek-private samenwerking vorm te geven en onderzoeken of de plannen haalbaar zijn.

Wat willen we bereiken?

Voldoende waarborg inzake sociale veiligheid binnen onze gemeente.

tableCell3

tableCell5

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

We bieden opvang en beschermd wonen.

doorlopend

Toelichting

In tien jaar tijd wordt beschermd wonen een taak van álle gemeenten, niet alleen van de centrumgemeenten. Er komt een nieuwe verdeling van het beschikbare geld. Het doel is mensen met een psychische kwetsbaarheid zoveel mogelijk in de wijken te ondersteunen. Dat vraagt een basisniveau van voorzieningen en kennis, geschikte woningen, en vooral samenwerking tussen en met gemeenten, ketenpartners en zorgverzekeraars.
Rijk en gemeenten hebben afgesproken in tien jaar tijd tot een gefaseerde invoering van het objectief verdeelmodel voor beschermd wonen te komen en ook de doordecentralisatie op dit onderdeel in die tijd voor elkaar te krijgen. Dat betekent dat gemeenten in die periode geleidelijk overstappen van de huidige historische verdeling over centrumgemeenten naar een volledig objectieve verdeling over alle gemeenten.

De overgangsperiode gaat in 2022 in. Vanaf dat jaar wordt een deel van de middelen voor het eerst objectief verdeeld. De centrumgemeenten blijven verantwoordelijk voor bestaande cliënten. De nieuwe cliënten vallen vanaf dat moment onder de verantwoordelijkheid van alle gemeenten. Over de eventuele doordecentralisatie van de maatschappelijke opvang naar alle gemeenten zal op basis van een evaluatie over vier jaar een beslissing worden genomen.

De centrumgemeente Vlissingen ontvangt dus ook voor 2020 vanuit het rijk nog de middelen voor Opvang en Beschermd Wonen en regelt de aanbesteding hiervan voor Zeeland. De Zeeuwse gemeenten hebben de centrumgemeente opdracht gegeven om bij de aanbesteding binnen het budget te blijven. Naar verwachting gaan de budgetten voor Opvang en Beschermd wonen voor nieuwe cliënten vanaf 2022 direct naar de gemeenten. In 2020 bereiden we deze transitie verder voor. Voor de verbetering van de afstemming met ketenpartners en de zachte landing in de wijk krijgen de Zeeuws-Vlaamse gemeenten ondersteuning vanuit het actieprogramma Weer Thuis. Dit heeft ook een relatie met de aanpak voor verwarde personen.

Er zijn in Terneuzen heel wat jongeren die niet meer thuis kunnen wonen en evenmin op zich zelf kunnen wonen. We willen voorkomen dat ze dakloos raken en we willen ze de kans bieden om die zelfstandigheid aan te leren en op eigen benen te staan. Voor deze jongeren (vanaf 18 jaar)  hebben wij in Terneuzen de voorziening Kamers met Doorgroei. Met Kamers met Doorgroei bieden we woonbegeleiding en werken we toe naar een startkwalificatie en/of werk. We laten de jongeren daarbij zoveel mogelijk steun vinden bij hun eigen netwerk en bij de reguliere voorzieningen in Terneuzen. Jongeren krijgen deze ondersteuning gedurende 2 jaar.
Prokino heeft voor 2018 en 2019 gevraagd om een verhoging van het subsidiebedrag.
Jongeren die aankloppen bij Prokino hebben veel meer en complexere problemen dan
verwacht en dus meer begeleiding nodig dan ingeschat. De vraag ligt nu voor om de subsidie voor Kamers met Doorgroei structureel te verhogen.

Wat willen we bereiken?

Wij willen dat zorgvoorzieningen, waaronder ziekenhuiszorg, behouden blijven voor Zeeuws Vlaanderen.

tableCell3

tableCell5

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Daar waar mogelijk faciliteren wij onze ketenpartners vanuit onze rollen en verantwoordelijkheden bij ontwikkelingen op het gebied van zorg.

doorlopend

Toelichting

In samenwerking met zorgaanbieders, zorgverzekeraar en woningcorporaties werken we aan duurzame zorg in de regio.